top of page

6 fakta om Kattens tunge, og hvorfor føles det som sandpapir når de vasker oss?


I dag skal vi se litt nærmere på kattens tunge og hvorfor denne er så spesiell. Om dere ikke har fått med dere de andre katte fakta bloggene så kan du finne de under ved å trykke på linkene. For det er masse spennende å lære om katter og kanskje det kan gi litt svar på hvorfor din katt gjør forskjellige type atferd eller at vi kan lære å forstå deres biologi litt mer og bruke dette til å forstå hvorfor katter er slik de er.

Vi ønsker også å se bilder av deres katter så følg oss på Instagram og tag oss i bildene deres med @catoffice.no og følg oss gjerne på Facebook også for å holde dere oppdatert.


1. Kattetungens overflate

Kattens tunge har en ru overflate som vi ofte sammenligner med sandpapir. Dette kommer av små papiller som sitter på kattens tunge, som er laget av keratin som bidrar til tungens rue struktur. Disse papillene varierer i lengden og papillene som er midt på tungen er lengre enn de som er på siden.



2. En tunge designet for en predator

Kattens tunge er optimert til livet som predator og det å spise kjøtt. Papillene på tungen hjelper med å fjerne huden fra byttet, men også med å fjerne kjøtt fra bein og de hjelper til å få den maksimale mengden næring de kan få fra et bytte.



3. Katten bruker tungen sin litt annerledes til å drikke vann

Katten bruker også tungen for å drikke vann, selv om katten ser ut til å dyppe tungen i vannet og føre det til munnen slik en hund vil gjøre. Er faktisk kattens drikke metoden litt mer avansert enn dette. Katter putter aldri munnen i vannet, de dypper tungen ned i vannet og fører den kjapt tilbake til munnen. Dette hjelper papillene på tungen til å trekker vannet opp fra overflaten og fører det inn i munnen. Dette kan katten gjøre tre til fire ganger og har da en god mengde med vann i munnen før den svelger.

Derfor er det mange katter som foretrekker å drikke rennende vann og mange kan øke kattens vanninntak ved å tilføre vannfontene i hjemmet. Se gjerne videoene nederst på siden for de viser hvor fascinerende dette faktisk er.



4. Kattevasken

Ny forskning har vist at kattetungen tar opp spytt fra munnen via de hule endene på papillene og nesten halvparten av spyttet blir ført over til pelsen med hver slikk katten tar når de vasker seg. Dette gjør at pelsen raskt kan avkjøles eller rengjøres. Men papillene kan også ha en funksjon til å stimulere kattens hud under vasking. Papillene hjelper også katten med å fjerne smuss og ting som har satt seg fast i pelsen. Dette er en super effektiv metode til å holde pelsen ren på.


Kattens tunge er et fantastisk redskap som mange forskere prøver å designe i andre ting slik som børster til oss mennesker osv.



5. Ulempen med en avansert tunge

Det som er viktig å tenke på er at disse papillene er kjempe fine å ha når en katt skal vaske seg, spise byttet sitt osv. Men dette kan også lettere føre til at ting katten ikke burde spise som tråder, leker, gummibånd med mer havner i munnen. Fordi papillene er formet slik at de går bakover i munnen kan ting sette seg fast rundt tungen eller bli ført ned til svelget og sette seg fast. Dette er en av grunnene til at katter ikke burde leke med garnnøster, leker med tråder, gummistrikker og andre ting uten oppsyn.


6. Katter og smak

Både mennesker og katter har smaksløker som er små papiller som dekker hele tungen som gjør at vi kan smake det vi spiser. Men det er store debatter om katter kan smake de samme fem smaker mennesker kan smake slik som søtt, salt, bitter, surt og umami. Forskning viser til at katter kanskje ikke smaker slikt som oss og at de ikke kan smake like sterkt som oss. Noen viser til at mennesker har rundt 9000 smaksløker mens katten bare har 473 og derfor kan de ikke smake like sterkt som oss og fordi de er kanivores så responderer de ikke til den søte smaken slik som oss og det er store diskusjoner om de i det hele tatt kan smake søtt. Vi vet i hvertfall at katter bruker nesa oftere enn smaksløkene når de velger maten de skal spise.



Jeg vil virkelig anbefale å se disse videoene jeg legger med under for det er så fascinerende å se hvordan tungen til kattene våre faktisk fungerer


6 185 visninger0 kommentarer
bottom of page