Påsken er nå rett rundt hjørnet og akkurat som julen er det en del farer for kattene våres vi ikke alltid tenker på. Derfor har vi allerede laget et eget innlegg om påskeblomster du kan lese her:
Bli med på vår store påskekonkurranse 2024
Informasjon vi komme fortløpende så følg oss på sosiale media i linkene under for å bli med så fort konkurransen er ute.
Gjerne del innlegget, konkurransen og sidene mine med de som kan dra nytte av det jeg skriver og jobber med. Det vil hjelpe meg og min lille bedrift mye og vi setter utrolig stor pris på alle dere.
Mvh Trine, Måne og James
Men i dag skal vi se på andre farer som ofte kommer litt bedre frem i påsketider.
Egg
Selv om de fleste vil tenke at egg er jo ikke farlig for katter de er jo proppet full av proteiner. Så er det dessverre ikke helt riktig. Rått egg kan føre til matforgiftning, men egg i seg selv kan føre til forstyrrelse i kattekroppens evne til å absorbere biptin pga et protein som kalles avidin som finnes i eggehviten. Dette vil i store mengder føre til redusert opptaket av biotin (en av B-vitaminene som er viktig for katten). Mangel på biotin kan føre til hudsykdommer og dårlig pels samt vitamin mangel. Betyr det at katten ikke kan få egg? Nei litt egg i ny og ned er greit, men skal ikke være rått eller være krydret. Samt alt med måte.
Tomater
Det mange ikke vet er at tomater kan være giftig for katt og hund. Tomater inneholder stoffet atropin som kan være farlig for hjerte til katten. Det er derfor viktig å unngå både tomaten og de grønne delene på selve tomatplanten. Dessuten kan tomater være veldig syrlige og kan føre til en del mageproblemer for dyrene våres. Så har pus spist tomat så ring veterinær og informer om mengden og tilstanden til dyret så fort som mulig. Ofte kan man forebygge forgiftning om man drar fortløpende til veterinær etter inntak av noe giftig eller farlig som de har spist slik at de kan få noe så de kan kaste opp det som har blitt spist.
Kunstige søtningsstoffer
Kunstige søtningsstoffer kan være laget av ulike stoffer slik som xylitol, men de fleste kunstige søtningsstoffer er ikke bra for kattene våres og burde holdes unna de.
Xylitol er direkte giftig for katten og selv en liten bit av noe som inneholder xylitol kan være nok til å drepe en voksen katt!
Ring derfor alltid veterinær og informer om mengden samt produktet og tilstanden til dyret så fort som mulig. Ofte kan man forebygge farlig forgiftning om man drar fortløpende til veterinær etter inntak av noe giftig eller farlig som de har spist slik at de kan få noe så de kan kaste opp det som har blitt spist.
Sjokolade
Jeg tror de fleste er klar over denne delen, men all sjokolade er giftig for katter og andre kjæledyr. Jo mørkere sjokoladen er jo farligere er den fordi det inneholder stoffet ved navn teobromin. Dette kan ved inntak hos katten gi akutt forgiftning.
Symptomer på sjokolade forgiftning er ofte nedsatt allmentilstand, muskelskjelvinger, kramper eller problemer med hjertet. Derfor er dette akutt og veterinær må kontaktes asap.
Påskeegget fylt med påskegodterier:
Her er det ofte blanding av alt mulig og man kan godt bare innstille seg på at menneske påskeegg er kun for oss mennesker. Man kan heller lage påskeegg og pålskeaktiviteter som er bra for katten isteden.
Påskepynt
Vi trodde julaften var full av farer når det kommer til juletre, gaver osv. Men påsken har også mange farer og for katten er jo påske en ren fjær fest. Det er mange farger, teksturer, lukter og ikke minst fjær overalt. Dette er ting vi ofte lærer katten å leke med og mange katteleker har fjær på seg. Så for de så blir det litt som vi pynter for dem og ikke oss.
Men problemet er når ting ikke er laget for katter, for selv leker til katt skal man ikke ha fremme uten oppsyn. Men påskepynten er jo så gøy og står fremme mens vi sover eller er på jobb. Kattene kan lett spise på disse pyntene og det er her forskjellige farer kommer inn. Vi tar bare med noen av de under.
Er det glass og de dytter over og det knuser kan de skade seg.
Fjær, tråder eller andre materiell kan sette seg på papillene som er på tungen (les mer om det i innlegget om kattens munn) disse papillene har mange gode funksjoner, men en negativ funksjon er at det fører ofte ting bakover i munnen og ned i svelget selv om katten ikke helt ønsker det selv. Derfor er det lett at katten svelger tråder og andre ting fordi de blir ført bakover. Her går det ned i svelget og så magen og tarmene før det går ut. Problemet er når det setter seg fast på veien fra munnen og gjennom fordøyelsessystemet.
Det er brukt lim og andre ting på påskepynten som ikke er egnet for å spise og pus kan bli forgiftet eller dårlig om det kommer i munnen.
Levende lys er også alltid en risiko.
HUSK OGSÅ AT ALL LØK ER FARLIG FOR KATTER!!
Om det er Løk, hvitløk eller blomsterløk, så er enhver form av løk super giftig for katt og hund. Det kan også være livstruende fordi det fører til anemi hos katt og hund.
Grunnen er at de inneholder et stoff som kalles tiosulfat som rett og slett skader røde blodceller og bryter ned hemoglobin. Derfor klarer ikke oksygen å bli transportert rundt i kroppen med blodcellene og symptomer som nedsatt allmentilstand slik som slapphet, problemer med magen som oppkast, diaré, ingen matlyst, bleke slimhinner, økt puste- og hjerterate, gulsott og rød-brun farge på urinen.
Det som er skummelt med inntak av løk er at symptomene kan oppstå kort tid etter at pusen har fått det i seg, men det vanligste er at det tar ofte noen dager før symptomene kommer og da kan det allerede være for sent med behandling. Så aldri se ann hvordan det går etter inntak av løk, all løk er giftig så kontakt veterinær så fort som mulig og få behandling.
Andre ting man må tenke på i påsken:
Alltid ha veterinær informasjon tilgjengelig
Hvis du reiser på hytta eller andre steder i påsken, så sjekk ut om det er en veterinær eller dyreklinikk i nærheten av der dere skal og legg telefonnummeret og sted inn på mobilen, så slipper du og begynne å lete hvis uhellet skulle være ute.
Samt det kan være lurt å laste ned veterinær på telefonen din slik som Cats Only, First vet, Agria vet app osv. Om noe oppstår og man trenger litt veiledning.
Parasitter
Påsken kommer og det er fantastisk med sol og litt mer varme, men med dette kommer også parasitter som flått, lus og lopper. Derfor er det lurt å ta en prat med din veterinær om forebyggend middler og produkter som beskytter kattene våres mot dette. Selvfølgelig ikke innekatter, men for de kattene som elsker å vandre ute.
Videoene under forteller mer om parasitter og parasitt midler.
Hoggormen
Det er også denne tiden Hoggormen kommer ut for å sole seg, og katter er kjent for å jakte på slanger og ofte er katten en større risiko for hoggormen enn omvendt. Men uhell kan skje og selv om ikke alle bitt er giftig er det lurt å handle og få behandling uansett i tilfelle.
Så sjekk katten godt for bitt, hevelser når dere også tar en titt etter parasitter noe man burde gjøre daglig.
Jeg vil også legge med en liten viktig del, fordi det er mange som kommer til å reagere forskjellig med tanke på hoggorm, men Hoggormen er en del av Norsk natur og den er fredet og skal ta vares på. Katten vår i seg selv er en trussel for andre arter i Norsk natur og vi må prøve å minske og redde det vi kan. Så selv om det er skummelt når katten tar med seg en hoggormen hjem så er det ingen unnskyldning for å skade eller drepe hoggorm om den lever.
Så er dette et problem at katten tar dette med seg hjem og dere ikke vet hvordan dere skal takle situasjonen så ta gjerne kontakt med spesialister på reptiler for å få informasjon eller om det er noen som kan hjelp med flytting av hoggormen.
Ta en titt på Norsk Herpetologisk Forening sin side for mer informasjon om Hoggormen og andre fantastiske arter herptiler vi har i Norge her: http://herpetologisk.org/norske-herptiler/
Vi er også så heldig å få bruke urolige fine bildet under av en fantastisk fotograf og reptil ekspert Halvard Aas Midtun. Gjerne sjekk ut hans side om du vil se flere fine bilder og lære mer om herptiler. LINK: https://www.instagram.com/hamidtun_photography/
Følg oss gjerne i linkene under
Comments